Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,80 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »

Kontaktujte nás

Meno:
E-mail:

Telefón:

Text:

Rumunsko - Tajomná Transylvánia

Destinácia: Rumunsko
Kód zájazdu: 1302898
Cena od: 1 199 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

15.06.2024 8 dní First Minute 1 199 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Úvod:
8-dňový letecký zájazd


Perex:
Zoznámte sa s rumunskou kráskou – Bukurešťou, ktorá sa vznešene pýši svojimi veľkolepými budovami. Krajina je posiata zámkami, hradmi, zeleňou, malebnými európskymi cestami a tradičným spôsobom života. Má svoje poklady ako secesné mesto Targu, soľnú jaskyňu Salina Turda, mesto Deva s pozemnou lanovkou vedúcou na mohutnú pevnosť Dealul Cetatii, ako aj slávneho valašského panovníka Vlada Tepeša známeho ako Drakula.


Program:
1. deň:
Z Viedne odletíme do hlavného a zároveň najväčšieho mesta Rumunska, Bukurešti. Náš výlet zahájime prehliadkou mesta, kedy si pozrieme tri najmonumentálnejšie stavby a to prezidentský palác Cotroceni, druhú najväčšiu budovu sveta po americkom Pentagone, dnešný Parlamentný palác a tretím bude Kráľovský palác, ktorý bol v minulosti nazývaný i Palác republiky a ktorý sa stal domovom Národného múzea umenia. Ubytovanie v Bukurešti.

2. deň:
Nemôžme vynechať skutočný skvost, letnú rezidenciu rumunských kráľov, zámok Peles v meste Sinaia, ktorý je nielen najkrajším rumunským zámkom, ale je známy i tým, že sa v ňom podarilo skĺbiť elegantný štýl a okázalú noblesu. Má až 160 prepychovo zariadených komnát. Obranný hrad Bran je národnou kultúrnou pamiatkou. Má naozaj temnú minulosť. Je úzko spätý s postavou presláveného Vlada Tepeša/ Napichovača, známeho ako gróf Drakula. Na hrade je od roku 1940 uložené i srdce kráľovnej Márie Edinburskej. Po prehliadke nás privíta mesto Brašov, ktoré je súčasťou slávneho regiónu Transylvánia a do dnešných čias má dokonale zachovalé stredoveké centrum s množstvom pamiatok. Najdominantnejšou je však Čierny kostol/Biserica Neagra, ktorý je dodnes najväčším gotickým kostolom medzi Viedňou a Istanbulom.

3. deň:
Brašov má čo ponúknuť. Prezrieme si najstaršiu rumunskú školu vo štvrti Schei s najstaršími tlačenými knihami v rumunskom jazyku. Fenomenálny výhľad na celé mesto sa nám otvorí z vrchu Tampa, kam sa vyvezieme lanovkou. Naša cesta povedie do rodného mesta grófa Draculu, Sighisoara, v ktorom sa valašský panovník Vlad Tepeš v roku 1431 naozaj narodil. Zavítame do jeho rodného domu, zastavíme sa pri Hodinovej veži a nevynecháme ani Kostol na kopci. Presunieme sa do najpôsobivejšieho secesného mesta Rumunska Targu Mures.

4. deň:
V Targu Mures si pozrieme viaceré pamiatky - knižnicu Biblioteca Teleki-Bolyai, Kultúrny palác so známou Zrkadlovou sálou. Z mesta sa vydáme na cestu k veľkolepej soľnej jaskyni Salina Turda. Vstúpime do dych vyrážajúceho podzemného sveta. Po jej návšteve na nás ešte čaká hlavné mesto Sedmohradska Cluj-Napoca, rodisko Mateja Korvína. Zámok Bánffy, ktorý je transylvánsky Versailles, je skutočným barokovým pokladom. V okolí zámku sa nachádzajú prekrásne parky, studne a cestičky Ubytovanie v meste Cluj-Napoca.

5. deň:
Ľadová jaskyňa Scarisoara, je jedno z najväčších ľadových jaskýň v Karpatoch a otvorí nám vstup do rozprávkového ľadového kráľovstva. V meste Deva sa vyvezieme pozemnou lanovkou na mohutnú pevnosť Dealul Cetatii. Majstrovským dielom a fotogenickým objektom je zámok Hunedoara, známy aj ako Korvínov hrad. Je zaradený medzi sedem hlavných historických divov Rumunska. Ubytovanie nájdeme meste Alba Iulia.

6. deň:
Dnešný deň bude venovaný mestu Alba Iulia, ktoré je považované za kultúrne a duchovné centrum krajiny. Je známe na habsburskou pevnosťou Cetatea, v ktorej je situovaná Katedrála znovuzjednotenia aj hrob Jána Huňadyho, otca Mateja Korvína. Najnemeckejším mestom Rumunska je mesto Sibiu. Bolo najväčšou a najbohatšou zo 7 pevností Sedmohradska. Pýši sa námestiami Piata Mare, Huet a Mica. Pozrieme sa i do najväčšieho rumunského skanzenu Astra, ktoré tvoria 4 múzeá etnológie a histórie. Ubytovanie v Sibiu.

7. deň:
Pred nami je prejazd jednou z najmalebnejších horských ciest v Európe, Transfarasan, dlhej 151 km a vybudovanej za 4 roky vodcom Ceausescom. Fagarašská cesta prechádza cez pohorie s rovnomenným názvom, okolo najvyššieho vrchol Moldoveanu, mnohých vodopádov či horských jazier. Navštívime skutočný Draculov hrad ukrytý v Karpatoch, pokocháme sa prenádhernými výhľadmi na horské scenérie, zastavíme sa v kláštore Curtea de Arges a krátku prehliadku si spravíme v historickom meste Targoviste, s následným presunom do Bukurešti.

8. deň:
V Bukurešti je stále čo objavovať. Zavítame do centra mesta, zastavíme sa pri hrobe Ceausesca, odfotíme známy Víťazný oblúk, Patriarchov palác i s katedrálou a vychutnáme si starobylú štvrť Lipscani. Odlet do Viedne.


Ubytovanie:
3*/4* hoteloch/rodinných hoteloch

Stravovanie:
Raňajky


Doprava:
Letecká.

Celková cena zahŕňa:
Leteckú dopravu vrátane letiskových a servisných poplatkov. Transfer BA - letisko - BA. Všetky miestne transfery. 7 x ubytovanie s raňajkami v 3*/4* hoteloch. Sprievodcu CK.

Celková cena nezahŕňa:
Doplatok za jednolôžkovú izbu. Vstupy podľa programu. Stravu a nápoje mimo uvedeného. Pobytovú taxu. Cestovné poistenie.