Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,80 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »

Kontaktujte nás

Meno:
E-mail:

Telefón:

Text:

Taliansko: Veľký okruh Apúliou

Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou
Destinácia: Taliansko
Kód zájazdu: 1324075
Cena od: 711 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

02.05.2024 5 dní Last Minute 711 € +0 € odlet: Viedeň letecká
06.07.2024 5 dní First Minute 744 € +0 € odlet: Viedeň letecká
08.10.2024 5 dní First Minute 895 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Popis:
1.deň - Bari
Odlet z Viedne.
Po prílete transfer do hotela, ubytovanie a začíname s programom spoznávania Puglie a mesta Bari (transfer do/z Bari vlakom/autobusom).
Puglia (opätok Talianska)... miesto, kde sa zastavil čas; Karibik Európy... od Gargana (Národný park od r. 1991) po Salento (Lecce-Leuca). Malebný, hoci rovinatý kraj plný olivových hájov a mandľových plantáží. Dovolenka bez rezortov a bez all inclusive. Puglia sa necíti byť úplne talianskym krajom, skrýva v sebe desiatky mikrokozmov. Ďaleko od Benátok, Ríma, Sicílie.. geograficky, aj atmosférou. Aj súčasť Talianska, aj nie; exotika v Európe. Historicky katolícka, ale so silnou pravoslávnou črtou... so svetoznámymi vínami, cestovinou orecchiette a koláčikom pasticciotto.
Basilicata patrí k najmenej rozvinutým oblastiam. Je to jeden z najodľahlejších, ťažšie dostupných a najchudobnejších regiónov Talianska. Veľkým lákadlom pre turistov je, najmä, mesto Matera, označované ako "mesto hanby" a množstvo zaujímavých cyklotrás, ktoré umožňujú objaviť skryté zákutia tohto kraja a prepájajú ho s Pugliou či Calabriou.
Bari - Tesné krivoľaké uličky starého mesta Bari ukrývajú asi 40 kostolov a 120 kaplniek zasvätených Panne Márii vrátane Baziliky San Nicola. Práve tu sú uložené ostatky svätého Mikuláša (známe pútnické miesto).
Nonna Maria nám odhalí tajomstvo receptu a tvarovania svetoznámych cestovín orecchiette, ktoré si sami pripravíme (tzv. cooking-class - fakultatívne, nie je povinné). Ak nebudete chcieť, poradíme skvelú miestnu reštauráciu, kde sa "mangia da Dio e si paga poco". V Puglii určite hladovať nebudete; práve naopak! :-))
Bari je prístavné mesto na juhu Talianska, ležiace na pobreží Jadranského mora. Je to hlavné mesto regiónu Apúlie a druhé najväčšie mesto na juhu Talianska po Neapole. Má bohatú históriu a je známe svojimi historickými pamiatkami, živou atmosférou a vynikajúcou kuchyňou.
Historické jadro mesta, známe ako Bari Vecchia, je labyrint úzkych uličiek, námestí a historických budov. Tu nájdete Katedrálu svätého Sabina (Cattedrale di San Sabino) a Baziliku svätého Mikuláša (Basilica di San Nicola), ktorá obsahuje hrobky svätého Mikuláša. Bazilika svätého Mikuláša je jedným z najvýznamnejších kresťanských kostolov a je známa ako miesto pohrebu svätého Mikuláša, ktorý je známy aj ako Santa Claus. Bazilika je architektonickým skvostom a obľúbeným pútnickým miestom.
Bari je dôležitým prístavom, čo prispieva k jeho živej atmosfére. Prístavná promenáda je obľúbeným miestom na prechádzky, kde môžete vidieť lode, rybárske člny a užívať si pohľad na more.
Castello Svevo - táto pevnosť bola postavená normanským kráľom Rogerom II. v 12. storočí a neskôr rozšírená cisárom Fridrichom II. Je to významný historický symbol mesta.
Trhovisko v starom meste ponúka pestrú paletu čerstvých potravín, rýb, ovocia a zeleniny. Bari je tiež známe pre svoju vynikajúcu južanskú taliansku kuchyňu a špeciality, ako je orecchiette, typická miestna cestovinová špecialita.
Bari spája históriu, kultúru a živý prístavný život, čo ho robí atraktívnym miestom pre návštevu v regióne Apúlie.
Po programe návrat do hotela, voľný program.
Predpokladaný hotel na ubytovanie: Best Western Hotel La Baia 3*, Riva del Sole 3* alebo podobný.


2.deň - Altamura, Matera
Po raňajkách začína program:
Altamura. Nenápadné stredoveké mestečko, s drobným centrom, kde sa dá poľahky zorientovať. V Altamura sa zastavíme, aby sme s inými miestnymi produktami ochutnali miestny chlieb, ktorý získal ako jediné európske pečivo označenie D.O.P. S oblaženým žalúdkom potiahneme za oblažením oka, do mesta Matera (región Basilicata).
Najtajomnejšie mesto Talianska, kedysi označované ako “mesto hanby”; staré jaskynné obydlia z tufového kameňa, tzv. Sassi, vytesané do strmých skalných útesov (UNESCO). Zážitok na pohľad.
V meste Matera sa natáčala aj najnovšia ,,Bondovka´´ - No Time to Die , čím si mestečko získalo ďalšie svetové uznanie, ako jedno z TOP miest pre filmový priemysel.
Matera je mesto situované v južnej časti Talianska, v regióne Basilicata. Je známe svojimi historickými jaskynnými obydliami a je jedným z najstarších kontinuálne obývaných miest na svete. Matera bola zaradená na zoznam UNESCO ako Svetové dedičstvo vďaka svojej jedinečnej architektúre a histórii. Je preslávená svojimi "Sassi" alebo jaskynnými obydliami vytesanými do vápencových skál. Tieto jaskyne boli obývané od praveku a vytvárajú jedinečný urbanistický a architektonický komplex. Matera má bohatú históriu, hoci v minulosti bola spájaná s chudobou. V priebehu času sa však mesto rozvíjalo a získalo uznanie vďaka svojej jedinečnej kultúre a architektúre.
Mesto má niekoľko historických kostolov a katedrál, z ktorých najznámejšia je Katedrála sv. Petra. Táto katedrála je postavená v stredovekom románskom štýle a je dominantou mesta. Matera hostí rôzne kultúrne udalosti a festivaly počas roka, ktoré predstavujú umenie, hudbu a tradičnú miestnu kultúru. Matera bola zaradená na zoznam Svetového dedičstva UNESCO v roku 1993. Toto uznanie zdôrazňuje výnimočnú hodnotu mesta a jeho schopnosť prispôsobiť sa prirodzenému prostrediu. Návšteva Materi poskytuje jedinečný pohľad na históriu, kultúru a architektúru tohto miesta, ktoré je preslávené svojim unikátnym charakterom a atmosférou.
Užijete si nezabudnuteľný deň. Po programe návrat do hotela, voľný program.


3.deň - Alberobello, Polignano a Mare
Po raňajkách začína program:
Ďalší deň sa budeme túlať rozprávkovým a nesmierne fotogenickým Alberobello.
Alberobello je malebné mesto v regióne Apúlie na juhu Talianska. Jeho jedinečným rysom sú trulli, okrúhle kamenárske domy s kužeľovitými strechami, ktoré sú typické pre túto oblasť. Mesto je známe svojim historickým a kultúrnym významom a bolo zaradené na zoznam Svetového dedičstva UNESCO.
Trulli sú tradičné kamenné domy s kužeľovitými strechami, ktoré sú charakteristické pre Alberobello. Tieto unikátne štruktúry, postavené bez použitia malty, sú príkladom tradičnej architektúry tohto regiónu a poskytujú mestu jeho nezameniteľný vzhľad. Okolitá krajina okolo Alberobella je plná olivovníkových hájov a viníc. Krajina prispieva k malebnosti okolia a vytvára ideálne prostredie pre prechádzky a objavovanie vidieckeho života.
Historické centrum Alberobella je rozdelené do dvoch častí - Rione Monti a Aia Piccola. Rione Monti je turisticky obľúbenejší a ponúka hustejšiu koncentráciu trulli, zatiaľ čo Aia Piccola je pokojnejšia a autentickejšia časť mesta. Trhy v Alberobelle ponúkajú miestne produkty, od čerstvých potravín po remeselné výrobky. Mesto je tiež známe pre svoje tradičné remeslá, vrátane keramiky a textilu.
Niekoľko múzeí v Alberobelle vám umožní lepšie porozumieť histórii a kultúre tohto regiónu, najmä v súvislosti s trulli. Jedno z takýchto múzeí je Múzeum trulli (Museo del Territorio). Alberobello je považované za jedno z najkrajších miest v Apúlii a jeho jedinečná architektúra priťahuje turistov z celého sveta. Je to skvelé miesto na prechádzky po malebných uličkách, objavovanie tradičnej kultúry a ochutnávanie miestnej kuchyne.
Po prehliadke Alberobello sa presunieme do ikonického mesteška Polignano a Mare, kde si vychutnáme náš obed a nasleduje prehliadka tohto malebného mestečka.
Polignano a Mare je malebné prímorské mesto v regióne Apúlie na juhu Talianska. Je známe svojimi krásnymi výhľadmi na Jadranské more, historickým centrom a útesmi, ktoré sa týčia nad tyrkysovou vodou. Mesto ponúka pôvabnú atmosféru a je obľúbeným turistickým cieľom pre tých, ktorí hľadajú pokojné pláže a autentický juhotaliansky zážitok. Mesto má malebné historické centrum s úzkymi uličkami, bielymi domami a historickými budovami. Prechádzky po týchto uličkách ponúkajú pohľad na tradičnú juhotaliansku architektúru.
Polignano a Mare je známe svojimi krásnymi útesmi a skalnatými útvarmi, ktoré vytvárajú malebné zákutia okolo mora. Niekoľko pláží ponúka možnosť relaxácie a kúpania v tyrkysovo modrých vodách. Ponti di Polignano sú malebné kamenné mosty, ktoré spájajú staré mesto s útesmi a plážami. Ponúkajú návštevníkom krásne výhľady na more a okolitú krajinu.
Bazilika svätého Štefana: pochádza z 10. storočia a je jedným z významných náboženských miest v Polignano a Mare.
Deň Aragonesa je historická pevnosť postavená na útese a poskytuje výhľad na more a okolitú krajinu. Je to skvelé miesto na prechádzky a fotografovanie.
Polignano a Mare ponúka bohatú juhotaliansku kuchyňu. Návštevníci si môžu vychutnať čerstvé ryby, morské plody a ďalšie miestne špeciality v reštauráciách s výhľadom na more. Mesto je známe aj vďaka svojim letným kultúrnym akciám a festiválom. Celkovo Polignano a Mare ponúkajú kombináciu krásnej prírody, bohatej histórie a autentickej juhotalianskej atmosféry.
Užijete si nezabudnuteľný deň. Po programe návrat do hotela, voľný program.


4.deň - Lecce
Po raňajkách nasleduje odchod so sprievodcom na železničnú stanicu a pohodlne sa prepravíme za cca.2 hodiny do mesta Lecce, kde nás dnes čaká bohatý program.
Lecce je krásne historické mesto v regióne Apúlie, ktoré sa nachádza na juhu Talianska. Je často nazývané "Florence of the South" („Florence juhu“) vďaka svojej bohatej barokovej architektúre, historickým pamiatkam a kultúrnemu dedičstvu. Lecce je jedno z najvýraznejších miest v oblasti a láka návštevníkov svojou atmosférou, umeleckým bohatstvom a architektonickým skvostom.
Lecce je preslávené svojimi barokovými pamiatkami, ktoré sú výrazné pre región. Kostoly, paláce a námestia sú zdobené dekoratívnymi detailmi, vrátane lecceanského kameňa, ktorý je mäkký a umožňuje jemné a zložité rezby. Mesto má dobre zachovaný rímsky amfiteáter, ktorý je datovaný do 2. storočia. Bol pôvodne postavený ako miesto na divadelné predstavenia a gladiátorské hry a dodnes slúži ako atrakcia pre návštevníkov.
Katedrála svätého Oronza - táto katedrála je jednou z hlavných sakrálnych stavieb v Lecce a je známa svojimi nádhernými barokovými detailmi, vrátane fasády zdobenej sochami svätcov.
Historické Námestie Piazza del Duomo - toto námestie je centrálnym bodom mesta, obklopené katedrálou, kamenným obeliskom a ďalšími architektonickými pokladmi.
Kostol Santa Croce je ďalším vynikajúcim príkladom barokovej architektúry v Lecce. Fasáda tohto kostola je bohato zdobená sochami a reliéfmi.
Lecce hostí jednu z najstarších univerzít v Taliansku, založenú v 16. storočí, ktorá pridáva k mestu intelektuálny a mladistvý šmrnc.
Návšteva Lecce ponúka jedinečný pohľad na barokové umenie a kultúru Apúlie a umožňuje návštevníkom preskúmavať malebné uličky, ochutnávať miestnu kuchyňu a ponoriť sa do bohatej histórie tohto regiónu.
Po programe sa vrátime na náš hotel.


5.deň
Raňajky, voľný program, transfer na letisko a odlet z Bari.