Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,80 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »

Kontaktujte nás

Meno:
E-mail:

Telefón:

Text:

Istanbul, mesto z rozprávky tisíc a jednej noci LETECKY

Destinácia: Turecko, Istanbul
Kód zájazdu: 1305151
Cena od: 589 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

01.05.2024 4 dni Last Minute 589 € +0 € odlet: Viedeň letecká
04.10.2024 4 dni First Minute 589 € +0 € odlet: Viedeň letecká
20.03.2025 4 dni First Minute 589 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Popis a program zájazdu:
Jednou nohou v Európe, druhou nohou v Ázii. Zažite fascinujúci Istanbul, mesto na dvoch kontinentoch, jedno z najmagickejších miest sveta. Mešity, paláce, turecké kúpele, bazáre, typické turecké tance, zjednávanie,... toto mesto vás v kľude nenechá. Objavte bránu Orientu. Istanbul bol odjakživa historickou bránou medzi Európu a Áziou, kresťanstvom a islamom.

Program
1.deň :
Odlet z Viedne. Prílet do Istanbulu v popoludňajších hodinách. Presun na hotel. Ubytovanie. Večerná prechádzka vysvieteným mestom. Nocľah.

2.deň :
po raňajkách sa vydáte objaviť najslávnejšie pamiatky Istanbulu. Zavítate do centra starého mesta. Čaká na vás svet z rozprávok 1000 a jednej noci - palác Topkapi so slávnym háremom, ktorý bol súkromnou rezidenciou sultánov aj miestom, odkiaľ vládli.
Na vrchole jeho existencie ako panského sídla tu žilo 4000 osôb. V súčasnosti môžete v paláci vidieť aj bývalý povesťami opradený hárem, ktorý bol sultánovou súkromnou sférou, kde okrem sultána a jeho synov nesmel vojsť žiadny muž . Bol to svet sám pre seba oddelený od ostatných častí paláca. Práve v háreme bolo držaných niekoľko stoviek žien a vznikali tu rôzne intrigy. Vládcom háremu bol čierny eunuch. Skutočnú vládu nad háremom mala však sultánova matka.
Uvidíte nielen luxusné kúpeľne, odpočinkové miestnosti, ale i nádherný prijímací salón sultánových manželiek,... V paláci si pozriete aj audienčné sály, trón lemovaný 25-tisícmi perlami vážiaci 250 kg, obrovské záhrady, korunovačné rúcha sultána, najvzácnejšie zbrane a nájdete tu aj dýku, ktorá je vyložená tromi veľkými smaragdmi, pričom jeden z nich je najväčší na svete.
Po prehliadke Topkapi navštívite aj Cisternu Yerebatan, ktorá je najväčšou podzemnou zásobáreňou vody v Istanbule. Nazývajú ju aj ,, Potopený zámok ". V cisterne stále stojí voda, ale po drevených mostoch môžete za doprovodu hudby absolvovať kúzelnú prechádzku touto potopenou ríšou medzi 336 stĺpmi, ktoré už 1400 rokov pevne držia mohutnú klenbu.
Neskôr prejdete k Hippodromu / Konskému námestiu, ktorý bol v minulosti svedkom krvavých bitiek. Čo znamenalo koloseum pre Rím, tým bol pre Byzanciu Hippodrom. Bol tu vystavaný štadión pre 100 000 divákov.
V prípade záujmu na vás čaká nezabudnuteľná večerná plavba loďou po Bospore z ktorej uvidíte vysvietenú krásu veľkolepých palácov a najluxusnejších osmanských víl medzi Európou a Áziou. Odchod na hotel. Nocľah.

3.deň :
po raňajkách si vaše zjednávacie schopnosti môžete otestovať na Veľkom bazáre, kde sa pred vami objaví raj orientu. Bazár je pulzujúcim srdcom starého mesta.
Nájdete tu korenie, vodné fajky, čaj, kávu, zlato, koberce, striebro, sušené ovocie, lampy, suveníry, rôzne tradičné výrobky a všetko po čom vaše srdce zatúži. Veľký bazár je najväčším krytým bazárom na svete.  Tržnica sa rozprestiera na ploche 45 ha, a tvorí ju spleť mnohých uličiek. Netrápte sa, ak sa tu stratíte, stalo sa to už skoro každému.
Návšteva bazáru je nezabudnuteľný zážitok pre všetky zmysly. K dispozícii je tu množstvo kaviarní, reštaurácií, ktoré ponúkajú vyhlásené špeciality osmanskej kuchyne alebo pravý turecký čaj a kávu.
Povinnosťou každého návštevníka Istanbulu je vidieť Modrú mešitu / Sultanahmet – patrí k najúchvatnejším stavbám na svete.
Dostala názov podľa modrých dlaždičiek, ktorými je obložený strop hlavného chrámu. Mešitu dal postaviť sultán Ahmed I. v strede Istanbulu, ktorý chcel postaviť ešte väčšiu a impozantnejšiu mešitu akou bola Hagia Sophia. Dominantou je 6 minaretov. Vraví sa, že architekt si pomýlil turecké slová šesť a zlato, lebo sultán chcel zlaté minarety a spôsobil tým rozruch, keďže aj najsvätejšia mešita v Mekke má 6 veží.
Popoludní si pozriete Chrám Hagia Sofia. Každému, kto vstúpi do Chrámu Božej múdrosti, toto majstrovské architektonické dielo priam vyrazí dych a to bez ohľadu na vieru a náboženstvo.
Zaujímavé je, že pri vzniku bola vysvätená ako pravoslávny chrám, neskôr ju spravovala katolícka cirkev a potom sa stala islamskou mešitou, neskôr z nej bolo múzeum a v súčasnosti je znovu mešitou.
Večer môžete ukončiť krásnym predstavením - možnosť návštevy okúzľujúceho predstavenia tancujúcich dervišov alebo tradičných tureckých tancov. Vo večerných hodinách odchod na hotel. Nocľah.
Predstavenie tancujúcich dervišov :

4.deň :
po raňajkách navštívite časť Galata s Galatskou vežou, ktorá stojí neďaleko Zlatého rohu v Beyoglu, v jednej z rušných istanbulských štvrtí. Miestny práve Beyoglu považujú za pravé centrum tejto tureckej metropoly, aspoň, čo sa nákupných možností a dopravného ruchu týka.
Určite nevynechajte ani výhľad z Galatskej veže na európske staré mesto Istanbulu s krásnou siluetou. Práve kvôli siluete je tu často vidieť filmárov.
Neskôr presun na letisko. Odlet z Istanbulu do Viedne.

Cena zájazdu zahŕňa:
leteckú dopravu Viedeň- Istanbul- Viedeň
letiskové a servisné poplatky
1 x príručnú batožinu do 8 kg ( 55 x 40 x 20 cm )
služby overeného sprievodcu počas celého zájazdu
prehliadku Istanbulu
3 x hotelové ubytovanie v 4* hoteli
3 x raňajky
poistenie insolventnosti CK
JE POTREBNÝ CESTOVNÝ PAS !!!
platnosť min.150 dní po návrate

V cene nie je zahrnuté:
cestovné poistenie A2 EXCLUSIVE - 4,50 € / deň

príplatok za jednolôžkovú izbu 40 € / osoba / noc
v prípade záujmu možnosť zabezpečiť transfer Bratislava - Viedeň - Bratislava 35 € / osoba
transfer z letiska na hotel a späť - cca 35 € / osoba
pobytová taxa v hoteli cca 3 € / osoba/ noc ( platí sa priamo v hoteli )
predstavenie tancujúcich dervišov 37 € / osoba
predstavenie typické turecké tance cca 37 € / osoba
plavba po Bospore cca 55 € / osoba ( s 3-chodovou večerou a tanečným vystúpením )
Hagia Sophia cca 14 EUR
Palác Topkapi spolu s háremom 25 EUR / osoba
povinný bakšiš miestnemu sprievodcu v Istanbule -  20 € / osoba


Cestovná kancelária nezodpovedá za presné ceny vstupov, lístkov..., nakoľko sa ceny počas roka menia a CK ich nedokáže ovplyvniť

Istanbul