Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,32 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,53 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »

Kontaktujte nás

Meno:
E-mail:

Telefón:

Text:

9 pokladov Saudskej Arábie

9 pokladov saudskej arábie - Saudska arabia - slonia sklala v pusti 9 pokladov saudskej arábie - Saudska arabia pust 9 pokladov saudskej arábie - Saudska arabia al ulla mesto
Destinácia: Saudská Arábia
Kód zájazdu: 1278927
Cena od: 3 385 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy
Exotika

Výber termínu

04.11.2024 9 dní First Minute 3 385 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Zájazd do Saudskej Arábie bol dlhé roky iba sen cestovateľov, no dnes realitou. Saudská Arábia otvorila svoje brány pre turistov iba v roku 2020. Vychutnajte si túto unikátnu krajinu, spoznajte s nami na zájazde Saudskú Arábiu a jej odlišnosti. Fascinujúci zájazd do Saudskej Arábie Vám zaručene prinesie spomienky a zážitky na ktoré nezabudnete.


Odkryte s nami dlhročne skývaný poklad zvaný Saudská Arábia. Púštne duny, skalnaté útesy, dobrodružné jeep tour, či famózna moderná promenáda v Džiddah. Saudská Arábia je zájazd pre náročných, ktorí sú zvedaví spoznať Saudskú Arábiu, kde ani zďaleka nenájdete davy turistov. Spoznajte Saudskú Arábiu ešte teraz, autentickú, svojskú, nezmenenú masovým turizmom.


1.Deň: Prílet do Saudskej Arábie
Stretneme sa v Bratislave a spoločným transferom odchádzame na letisko. Prílet do Saudskej Arábie.


2.deň: Jeddach ( Džidda )
Prvú noc v Saudskej Arábii máme za sebou a dnes nás čaká začiatok dobrodružstva v Saudskej Džidde. Vitajte Džidda, čo v preklade znamená stará mama. Tomuto menu vďačí mesto pre vieru, že práve tu bola vraj pochovaná Eva. Džidda ležiaca na brehu Červeného mora je obchodným srdcom Saudskej Arábie, prístavom, mestom s prímorskou atmsférou kde môžeme pozdĺž úžasnej promenády Cornich obdivovať rôzne sochy slávnych umelcov ako Miró, Baldaccini či Moore. Určite zavítame do starej štvrte mesta, zvanej Al Balad, ktorá je zapísaná na zozname Svetového dedičstva UNESCO, vďaka starým osmanským domom, ktoré vyrástli na korálových útesoch. Jedným za takých domov je Nassif, ktorý bol zrekonštruovaný a dnes slúži ako múzeum. Prejdeme sa starým mestom, kde domy zdobia farebné, drevené okenice, nádherne vyrezávané dvere,  ornamenty, alebo geometrické tvary tak typické pre islamskú výzdobu. V Džidde navštívime aj Al Alawi Souq, trh, ktorý sa vinie starými štvrťami a kde uvidíte úžasné orientálne produkty ako kadidlá, šperky, orientálne látky a šatky, rôzne druhy kávy, či korenín. V Džidde si nenecháme ujsť famózny rybí trh pri Červenom mori, uvidíme denné a čerstvé úlovky s tisíckami rôznych farieb a rýb a morských plodov od výmyslu sveta.

3.Deň: Džidda – Medina
Dnešný deň sa nesie v znamení  mesta Medina, druhého najposvätnejšieho miesta pre Islam vôbec a miesto hrobu proroka Mohameda. Úplnou dominantou mesta je Prorokova mešita s hrobom Mohameda, avšak na toto posvätné miesta, ktoré je kolískou Islamu, môžu vkročiť iba moslimovia. Atmosféru tohto mesta, ktoré písalo dejiny pocítime určite. Navštívime aj prvé a najväčšie múzeum, ktoré sa špecializuje na históriu Mediny a jej hlboké dedičstvo, zobrazuje veľkú zbierku ručne vyrobených modelov, medzi ktorými uvidíme dominanty mesta. Súčasťou Mediny je aj mešita Quba, najstaršia mešita v Saudskej Arábii, ktorá bola spočiatku postavená 6 kilometrov od Mediny v dedine Quba, dnes je jej súčasťou. Podľa tradície jej základné kamene položil Prorok Mohamed počas svojej cesty z Mekky do Mediny, kým mešitu dokončili jeho spoločníci. Práve tu sa vraj 14 dní modlil za príchod Alaha do Mediny. Dnes uvidíme aj horu Uhud, historicky významné miesto moslimov, kde sa konala v 7.st. slávna bitka pri Uhude, medzi Medinou a Mekkou.

4.Deň: Al Ula - Saudská Petra
Po raňajkách sa vydáme na cestu do Al Ula. Ak ste boli v Jordánskej Petre, tak môžete tušiť čo Vás v Al Ula čaká. Al Ula je druhá najvýznamnejšia nabatejská pamiatka po Petre, no iná, oveľa rozľahlejšia. Čakajú nás fascinujúce pohľady na unikátne prírodné scenérie a skalné útvary vymodelované dobovými architektami a umelcami do mesta, ktoré písalo históriu. Al Ula sa rozrastala  vo vyššej časti údolia a v čase svojho  najväčšieho rozvoja mala viac ako 1 000 domov, ktoré boli postavené jeden vedľa jedného tak, aby vytvoril ochranný múr okolo mesta na obranu obyvateľstva. Al Ula sa nachádza sa v údolí Wadi Al Qura. Jeho podzemné vodné zdroje a strategická poloha pozdĺž kadidlovej cesty znamenali, že toto údolie zohralo významnú úlohu v histórii arabského poloostrova. Práve Al Ula je rodiskom a  hlavným mestom dvoch významných arabských kráľovtiev Dadan a Lilyan, ktoré vládli na severozápade arabského poloostrova.  Z týchto čias stojí dodnes uprostred dediny malá pevnosť Musa Ibn Nusayr, o čom svedčia aj vytesané dadanitské nápisy. Al-Ula (mesto duchov), tiež známe ako Ad-Deerah, bolo mesto vytedané do skál rovnako Jordánska Petra., kam sa ľudia z oázy presťahovali asi pred 8 storočiami. Dnešnú noc strávime v Al Ula, no hotel by sme tu hľadali márne. Prenocujeme autenticky, v miestom kempe Al Ula, no ešte predtým si vychutnáme západ slnka pri famóznej Slonej skale Elepant rock.

5.Deň: Hegra – Tabuk
Hegra je najikonickejšou historickou lokalitou Saudskoarabského kráľovstva a prvou pamiatkou zapísanou do zoznamu UNESCO Word Heritage už v roku 2008. Hoci počiatky osídlenia Hegry siahajú až do obdobia spred 2000 rokov a bola sídlom mnohých civilizácií, najväčší rozkvet zažila počas éry Nabatejcov. Nabatejci toto mesto nazývali Hidžra (ako sa objavuje v niektorých starovekých nápisoch na mieste) a Rimania ju zvykli volať Hegra.  Nabatejci boli arabskí obchodníci, ktorí sa aktívne podieľali na obchode s kadidlom pochádzajúcim zo starovekého Jemenu, z ktoré získali svoje veľké bohatstvo. Nabatejské kráľovstvo sa vyvíjalo od 2. st. pnl., no rozsiahle osídlenie lokality sa uskutočnilo počas 1. st nášho letopočtu. Keď sa dostala Hegra pod nadvládu nabatského kráľa Aretesa, urobil z nej prvé hlavné mesto kráľovstva, pred Petrou, ktorá sa nachádza asi 500 kilometrov na sever od Hegry. Na začiatku 19. storočia pred naším letopočtom Osmani postavili v Hegre železničnú stanicu v, ktorá viedla pozdĺž železnice Hejaz spájajúcej Damask do svätého mesta. Noc v hoteli v Tabuku.

6.Deň: Fascinujúci prírodný klenot - Údolie Wadi Qaraqir - Grand Canyon
Dnešný deň navštívime prírodný klenot Saudskej Arábie – údolie Wadi Qaraqir, tiež známe ako Wadi Desi. Saudská Arábia je známa tým, že v celej krajine nenájdete jedinú celoročne tečúcu rieku, no mnoho údolí. Wadi Desi je jedným z najimpozantnejších. Tento 15 km dlhý kaňon je akousi palmovou oázou s krištáľovo čistou tečúcou vodou. Tento prírodný zázrak bol dlho dobre stráženým tajomstvom pred dobyvateľmi predtým, ako bola vybudovaná cesta vedúca do neďalekého mesta Desi. My si vychutnáme divoký kaňon na jeepoch 4x4 aby sme sa dostali aj na miesta, ktoré by sme z autobusu nikdy nevideli.

7.Deň: Saudská púšť Jibal Hisma
Dnes nás čaká kus Saudskej krajiny a Saudská púšť, ktorú zdoláme opäť pomocou jeepov. Kým Jordánsko je známe svojou púšťou Wadi Rum, tak V Saudskej Arábii je ekvivalentom Jibal Hisma. Nachádza sa medzi majestátnou Jebel Al-Lawz na západe a rovinou v okolí mesto Tabuk na východe. Názov znamená "Hory" , no Hisma v skutočnosti nie je o jednej hore, ale o tisícoch skalnatých formáciách rozprestierajúcich sa na stovkách kilometrov, z ktorých každá má jedinečný tvar a veľkosť. Hisma je domovom starovekého skalného umenia a tisíce kufických arabských, thamudických a nabatských nápisov. Rôzne druhy pieskovcových útvarov vytvorili svoje hlboké údolie a pôsobivé obrie skaly, ktorých siluety sú skutočným majstrovským dielom prírody. Najimpozantnejším z údolí je  slávny Wadi Dham na východe Hisma, ktorého piesočné údolie meandruje na viac ako 20 kilometroch. Táto saudská púšť skutočne vyrobená z mimoriadnych tvarov pieskovca masívy vytesané eróziou a obklopené viacfarebnými pieskovými brehmi nielen konkuruje svojmu jordánskemu náprotivku, ale ponúka jedinečnú scenériu, na ktorú budete spomínať ešte ďalšie nasledujúce roky. Po tomto skvelom zážitku sa vraciame do sa vraciame späť do Tabuku a odlietame do Džiddy.

8.deň: Návrat na SK
Odlet zo Saudskej Arábie, prílet a spoločný transfer do Bratislavy.


Max veľkosť skupiny 15os.

Sprievodca CK: Skúsený sprievodca v arabských krajinách so znalosťou arabského jazyka


Trvanie zájazdu do Saudskej Arábie: 8 dní / 7 nocí

Cena zájazdu je konečná bez ďalších skrytých poplatkov. Všetky poplatky v cene, vstupy, transfer už z BA, dodatočne neplatíte žiadne dodatočné poplatky. Žiadne príplatky k cene zájazdu navyše.

V cene zájazdu sú raňajky.

Termín: 11.-18.11.2023